انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت چقدر است؟
مدت زمان اجرای قرارداد مشارکت در ساخت چقدر است؟ برای جلوگیری از تحویل ندادن ساختمان قبل از پایان تاریخ مقرر قرارداد، چه تدابیری میتوان اتخاذ کرد؟ جهت آشنایی با تاریخ انقضای قرارداد و نکات مرتبط با تعیین این موعد، با گروه ساختمانی ملکیاران همراه باشید و قراردادی قوی و هوشمندانه به امضا برسانید.
اجرای قرارداد مشارکت در ساخت چقدر طول میکشد؟
بدیهی است که مدت زمان خاتمه قرارداد مشارکت در ساخت تحت تأثیر ابعاد و اندازه پروژه شما و همچنین قابلیتها و منابع پیمانکار قرار دارد. با این حال، اگر بخواهیم یک بازه زمانی مشخص برای اجرای این پروژه تعیین کنیم، میتوان بازه 14 تا 18 ماهه را به عنوان زمان اجرای قرارداد مشارکت در ساخت برای پروژههای معمولی و نه چندان بزرگ در نظر گرفت.
برای تعیین انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت باید به چه نکاتی توجه کنید؟
برای مشخص کردن مدت زمان قرارداد مشارکت در ساخت و زمان تحویل ساختمان مورد نظر، لازم است عواملی مانند مساحت، طراحی و پیچیدگیهای ساخت، شرایط اجرای پروژه و تواناییهای فنی و مدیریتی سازنده را مدنظر قرار دهید.
همچنین، با توجه به هدف خود از این قرارداد، باید زمان مطلوب خود را در نظر داشته باشید. به هیچ عنوان نباید موعدی غیرمنطقی برای پایان قرارداد تعیین کنید، زیرا این امر ممکن است سازنده را وادار کند تا بهمنظور تحویل بهموقع، کیفیت مورد انتظار شما را نادیده بگیرد.
توانایی و تجربه سازنده در پروژههای مشابه، میتواند به عنوان یکی از معیارهای تعیین مدت قرارداد مورد توجه قرار گیرد.
در صورتی که در جستجوی خود برای یافتن سازندهای قابل اعتماد و متخصص، با فردی روبرو شدید که در زمینه ساخت ساختمانهایی با ابعاد مشابه پروژه شما تجربه ندارد، بهتر است در انتخاب وی تجدیدنظر کنید.
مطالب مرتبط: مشارکت در ساخت
علاوه بر انقضای قرارداد، زمانبندی اجرای پروژه را تعیین کنید
علاوه بر تعیین دقیق تاریخ انقضای قرارداد مشارکت در ساخت، لازم است که یک برنامه زمانبندی مشخص برای مراحل مختلف پروژه ساختمانی در متن قرارداد گنجانده شود.
این برنامه باید شامل بازههای زمانی مشخص برای هر یک از مراحل ساخت، از اخذ مجوزها تا انجام نازککاری و دریافت گواهی پایان کار ساختمان باشد.
با این روش، در صورتیکه سازنده از انجام تعهدات خود در زمانهای معین تخطی کند، قادر خواهید بود که اقدامات لازم را انجام دهید و از بروز تأخیرهای چشمگیر در تحویل آپارتمان آماده جلوگیری کنید.
اطمینان خود را از تحویل بهموقع ساختمانتان بالا ببرید

پس از آنکه پیمانکار مجرب و متعهد مورد نظر خود را شناسایی کردید و درباره زمان اجرای قرارداد مشارکت در ساخت و مراحل مختلف پروژه به توافق رسیدید، لازم است تدابیری در متن قرارداد لحاظ کنید که اطمینان شما را نسبت به انجام بهموقع تعهدات پیمانکار در خصوص تحویل ساختمان مورد نظر افزایش دهد.
تعیین جریمه، دریافت وثیقه و مشخص کردن حق فسخ قرارداد از جمله تدابیری هستند که میتوانند احتمال رعایت برنامه زمانبندی توسط پیمانکار را بهبود بخشند.
تعیین خسارت
با مشخص کردن وجه التزام، سازندهای که با شما قرارداد دارد، ملزم میشود در صورت عدم رعایت زمانبندی تعیینشده و تأخیر در ارائه ساختمان، مبلغ معینی را به شما پرداخت کند.
تعیین وجه التزام بهصورت روزانه یکی از شیوههای مؤثر برای ارزیابی خسارت ناشی از تأخیر سازنده است که میتوانید در مورد آن با طرف قرارداد به توافق برسید.
محاسبه وجه التزام روزانه بر مبنای اجاره روزانه ساختمان موضوع قرارداد، روشی عادلانه برای تعیین مقدار این وجه است. به این ترتیب، با دریافت مبلغی معادل اجاره روزانه ساختمان از سوی مستأجر فرضی بهعنوان وجه التزام روزانه، خسارت ناشی از عدم انجام تعهدات سازنده جبران میشود.
به یاد داشته باشید که در متن قرارداد بهجای واژههای «جریمه» و «خسارت»، از عبارت «وجه التزام» استفاده کنید.
دریافت تضمین
برای افزایش اعتماد به پرداخت خسارت از سوی سازنده، میتوانید از او یک ضمانت دریافت کنید. به این ترتیب، سازنده با ارائه یک وثیقه معتبر، متعهد میشود که به موقع به وظایف خود در قرارداد عمل کند و در صورت عدم رعایت این تعهدات، خسارت مربوطه را به شما پرداخت نماید.
مطالب مرتبط: فورس ماژور در مشارکت در ساخت چیست؟
میتوانید انواع وثیقهها را بهعنوان وثیقه ضمانت سازنده در نظر بگیرید که عبارت هستند از:
- چک تضمینی
- ضمانت بانکی
- ضمانتنامه از سوی شخص ثالث
- سفته
- وثیقه املاک یا داراییهای غیرمنقول
تعیین حق فسخ قرارداد
تعیین حق فسخ قرارداد یکی از گزینههایی است که میتوانید در مواجهه با عدم انجام بهموقع تعهدات سازنده و تأخیر در تحویل ساختمان مورد نظر در نظر بگیرید.
اگر در قرارداد شرایطی را مشخص کنید که تحت آن شرایط، بهترین گزینه برای شما فسخ قرارداد باشد، میتوانید با ثبت دقیق این شرایط، حق خود را محفوظ نگه دارید تا در صورت وقوع آن شرایط، قادر به فسخ قرارداد باشید.
به عنوان مثال، میتوانید در قرارداد ذکر کنید که اگر سازنده بیش از ۴۵ روز در تحویل ساختمان تأخیر کند، حق فسخ برای شما محفوظ است.
مثال دیگری میتواند شامل حالتی باشد که در آن شما به عنوان مالک تمام تعهدات خود را به انجام رساندهاید، اما سازنده پروژه را برای حداکثر ۳۰ روز متوقف کند، در این صورت میتوانید قرارداد را فسخ کنید.
به یاد داشته باشید که داشتن حق فسخ به معنای الزام شما به فسخ قرارداد نیست؛ بلکه این حق به شما امکان انتخاب میدهد که آیا قرارداد را فسخ کنید یا ادامه دهید. بنابراین، اگر شرایط فسخ محقق شد اما شما احساس کنید که میتوانید به سازنده فرصت بیشتری بدهید، میتوانید از حق فسخ خود صرفنظر کنید.
نکتهای که در خصوص فسخ قرارداد مشارکت در ساخت باید مد نظر داشته باشید این است که اگر روش انتقال سند را بر اساس اقدامات سازنده یا در ابتدای قرارداد (که به هیچ عنوان توصیه نمیشود) انتخاب کرده باشید، مشخص کردن حقوق فسخ قرارداد در میانه یا پایان پروژه راهکار مناسبی نیست.
چرا که اگر در مراحل میانی یا پایانی قرارداد بخواهید آن را فسخ کنید، با توجه به روش انتقال سند ملک به سازنده، احتمالاً بخشی از مالکیت ملک را به او منتقل کردهاید و او را شریک ملک خود کردهاید. در چنین شرایطی، باز پسگیری سهم مالکیت سازنده در صورت فسخ، میتواند با چالشهای زیادی همراه باشد.
اما اگر در مورد تعیین روش انتقال سند در پایان پروژه با سازنده به توافق برسید، مشخص کردن حق فسخ قرارداد میتواند در صورتی که سازنده به تعهداتش در خصوص مدت قرارداد پایبند نباشد، گزینه مناسبی باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای انتقال سند در این نوع قرارداد، میتوانید مقاله «نحوه انتقال سند در مشارکت در ساخت» را مطالعه کنید.
در هنگام تعیین حقوق و امتیازات خود در قرارداد، به این نکته توجه داشته باشید که هر قرارداد دوطرفه است و در مقابل امتیازاتی که از سازنده دریافت میکنید، باید برای ارائه امتیازاتی نیز آماده باشید و خواستههای طرف مقابل را نیز مد نظر قرار دهید.
مطالب مرتبط: ارکان قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
تاثیر انجام تعهدات مالک بر مدت قرارداد مشارکت در ساخت
اگر به عنوان مالک، مسئولیتهای خود را طبق قرارداد انجام ندهید و در عین حال از سازنده انتظار داشته باشید که به تعهداتش در خصوص مدت قرارداد مشارکت در ساخت و سایر موارد پایبند باشد، این درخواست منطقی نیست.
بدیهی است که هیچ سازندهای متعهد نخواهد شد که بابت تأخیرهایی که ناشی از عدم انجام وظایف شما به عنوان مالک است، خسارتی به شما پرداخت کند یا حق فسخ قرارداد را به شما بدهد.
همانطور که شما در تلاشید خواستههای خود را در متن قرارداد بگنجانید، سازنده نیز به دنبال تأمین منافع خود است.
به عنوان مثال، در صورتی که سازنده در تحویل ساختمان پس از انقضای مدت قرارداد تأخیر کند و شما روش انتقال سند را بر اساس اقدامات او مشخص کرده باشید، سازنده میتواند در قرارداد ذکر کند که اگر مالک انتقال سند به او را با تأخیر انجام دهد، مدت تأخیر مالک به مدت قرارداد اضافه خواهد شد.
عدم تحویل به موقع ملک به سازنده برای ساخت و ساز نیز بر مدت قرارداد تأثیر میگذارد و اگر ملک مورد نظر را در زمان مشخص شده به سازنده نسپارید، باید خود را برای مشکلات ناشی از عدم رعایت زمانبندی و تأخیر در تحویل ساختمان آماده کنید.
بنابراین به عنوان مالک، ضروری است که تمامی تعهدات خود را بهموقع و مطابق با قرارداد انجام دهید و هیچ دلیلی برای عدم پایبندی سازنده به وظایفش باقی نگذارید.
سخن آخر
«پایان مدت قرارداد مشارکت در ساخت» به عوامل متعددی از جمله اندازه و دشواری اجرای پروژه و همچنین مهارت سازنده در فرآیند ساخت و ساز وابسته است. همچنین، رعایت تعهدات توسط طرفین قرارداد نیز بر طول زمان اجرای آن تأثیرگذار است. در صورتی که هر یک از طرفین به وظایف خود بهطور صحیح عمل نکنند، زمان اجرای قرارداد ممکن است از بازه تعیین شده تجاوز کند.
اگر در خصوص انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت پرسشهایی دارید، میتوانید از مشاوران گروه ساختمانی ملکیاران راهنمایی بگیرید. ملکیاران با سابقه درخشان در اجرای پروژههای عمرانی متنوع، انواع قراردادهای مشارکت در ساخت آپارتمان، پیشفروش آپارتمان، سرمایهگذاری در ساخت آپارتمان، قرارداد مدیریت پیمان و همچنین قراردادهای مرمت و بازسازی ساختمان را منعقد کرده و در تحقق مالکیت ساختمان ایدهآلتان به شما کمک میکند.
مطالب مرتبط: تفاوت پیش فروش و مشارکت در ساخت